Αρχική » Εργαστηρία » Ψηφιακή Μαστογραφία

ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ (Δείτε δείγματα των εξετάσεων μας)

‘Οπως είναι γνωστό, ο καρκίνος του μαστού είναι η πιό συχνή κακοήθεια που προσβάλλει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.
Στην Ελλάδα κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 4.500 νέες περιπτώσειςανά έτος και περίπου 1.000 έως 1.500 γυναίκες χάνουν την ζωή τους εξαιτίας της νόσου.
Ο έλεγχος με μαστογραφία κατέχει μοναδική θέση στην προσπάθεια καταπολέμησης αυτής της μάστιγας εναντίον της υγείας γυναικών.
Η έγκαιρη και τακτική προληπτική διενέργεια μαστογραφίας είναι καθοριστική για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
Η πρώτη μαστογραφία αναφοράς θα πρέπει να γίνεται περίπου σε ηλικία 35 ετών, εκτός και αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι που ο ιατρός θέλει να κάνει την εξέταση και σε νεαρότερη ηλικία.
Μετά την συμπλήρωση του 40ου έτους της ηλικίας ο μαστογραφικός έλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.

Η μαστογραφία είναι δυνατόν να γίνει με τους εξής τρόπους:

1) Κλασική μαστογραφία: Αποτελεί παλαιά μέθοδο, όπου χρησιμοποιούνται κασέτες, ενισχυτικές πινακίδες και films, πάνω στις οποίες προσπίπτουν ακτίνες Χ και ανάλογα με την απορρόφησή τους απεικονίζεται ο μαστός.
2) Ψηφιοποιητές: Την τελευταία δεκαετία έγινε μία προσπάθεια να βελτιωθεί η ποιότητα της εικόνος με ηλεκτρονικούς υπολογιστές (computers) που επεξεργάζονται το αναλογικό από τις κασέτες μετατρέποντάς το σε ψηφιακό και απεικονίζοντας την εικόνα σε μορφή film.
3) Ψηφιακός μαστογράφος: Εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια, αρχικά στην Αμερική. Πρόκειται για τελευταία τεχνολογία που βασίζεται στην ταχύτητα της επεξεργαστικής ισχύος των σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επιτρέπει την απ’ ευθείας καταγραφή της αποδιδόμενης ακτινοβολίας Χ μέσω ειδικού ανιχνευτή και τη μετατροπή της σε πραγματική ψηφιακή εικόνα χωρίς την παρεμβολή μέσων παλαιότερης τεχνολογίας, δηλαδή κασέτες και film. Στη συνέχεια η ψηφιακή εικόνα είναι δυνατό να αξιολογηθεί και με τη βοήθεια εξειδικευμένων εφαρμογών σε σταθμούς εργασίας με αποκλειστική μαστογραφική χρησιμότητα.

Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής μαστογραφίας σε σύγκριση με την κλασική είναι τα εξής:
1. Η ταχύτερη διενέργεια της εξέτασης
2. Η σημαντικά μειωμένη δόση ακτινοβολίας τουλάχιστον κατά 40 έως 50%.
3. Εξαιρετικής ποιότητος υψηλής ευκρίνειας εικόνες με δυνατότητες ανάδειξης πολύ μικρών παθολογικών ασβεστώσεων, οι οποίες με άλλο τρόπο η ανίχνευσή τους θα ήταν αδύνατη.

Το ιατρείο μας διαθέτει υπερσύγχρονο ψηφιακό μαστογράφο MAΜMOMAT NOVATION DR της εταιρείας SIEMENS, ο οποίος συνοδεύεται από ειδικό συγκρότημα σταθμού εργασίας MAΜMO REPORT όπου γίνεται η επεξεργασία και η μελέτη των εικόνων.